Project 13/47

Havenkade

Nijmegen

Het verhaal achter Havenkade

Aan het water van de Nijmeegse Waal, dichtbij het stadscentrum, is een gemengd en betaalbaar woongebied gerealiseerd met de naam Havenkade. Het gebied, dat uit 8 woongebouwen bestaat, biedt een grote verscheidenheid aan woningen. Van sociale- en middenhuurwoningen tot koopwoningen in diverse prijscategorieën. Op de begane grond komt een ijssalon waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Havenkade is ontwikkeld door BPD in samenwerking met woningcorporaties Talis en Portaal en is onderdeel van de omvangrijke binnenstedelijke gebiedsontwikkeling Waalfront. Hier worden tot 2028 ongeveer 2.200 woningen en diverse voorzieningen gerealiseerd.

Havenkade in getallen

324
woningen in totaal
164
sociale huurwoningen
77
vrije sector koopwoningen
45
sociale koopwoningen
38
middeldure huurwoningen
Havenkade Nijmegen Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Gemengde en betaalbare leefomgeving in hartje stad

Kenmerkend aan Havenkade is het open en toegankelijke ontwerp. Er is bewust gekozen voor groene binnenterreinen die bewoners uitnodigen tot ontmoeting. Het landschapsontwerp laat het binnenterrein vloeiend overgaan in het openbaar gebied op en rondom de dijk. Het stedelijke en duurzame karakter van dit wooncomplex komt onder andere tot uiting op het gebied van mobiliteit. Zo zijn er minder parkeerplaatsen nodig omdat bewoners en omwonenden gebruik kunnen maken van elektrische deelauto's. Het complex beschikt ook over een riante fietsenstalling. Met het centraal station binnen handbereik wonen mensen hier in het Nijmeegse stadscentrum en hebben ze een uitstekende verbinding naar andere plekken binnen en buiten de stad.

Het gemengde woonmilieu in hartje stad met een fors aandeel sociale- en middenhuur maakt deze gebiedsontwikkeling uniek

De ontwikkeling van Havenkade

Havenkade Nijmegen 006 1600x900
Havenkade Nijmegen Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Havenkade Nijmegen 002 1600x900
Havenkade Nijmegen Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Havenkade Nijmegen 004 1600x900

Betaalbaar wonen op een toplocatie aan de Waal in Nijmegen. In Havenkade gebeurt het. Ruim 60% van de appartementen is hier betaalbaar en bereikbaar voor mensen met een middeninkomen. Een intensieve samenwerking met woningcorporaties Talis en Portaal én een samenwerking met BPD Woningfonds heeft dit mogelijk gemaakt.

De samenwerking tussen BPD, Talis en Portaal en de diversiteit aan woningen maken dit project uniek. Het geheel is een variatie aan koop-, midden- en sociale huur en een binnenterrein dat ontmoeting en verbinding mogelijk maakt. In Havenkade worden 38 middenhuurappartementen verhuurd via BPD Woningfonds en 164 sociale huurappartementen via woningcorporaties Talis en Portaal. De overige woningen zijn koopappartementen in uiteenlopende prijsklassen, waaronder 45 in de categorie sociale koop.

Om het totale woningaanbod echt samenhang te geven, werkten drie architecten samen. Er is een integraal ontwerp gemaakt van de acht woongebouwen rondom een binnenterrein. De koop- en middenhuurappartementen zijn ontworpen door JURY! Architecten. Thijs Asselbergs en Joeri van Ommeren hebben de woongebouwen met sociale huurwoningen ontworpen. Het is een robuust geheel dat goed past bij de schaal van de haven en dat de aansluiting zoekt met de achterliggende wijk. Een rijk gedetailleerde baksteenarchitectuur met speelse details vertelt het verhaal van de diverse woningtypes.

Havenkade Nijmegen Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling

Het meest in het oog springende deel van Havenkade is de 70 meter hoge woontoren op de kop van het wooncomplex. Deze markante toren is een nieuw herkenningspunt voor mensen die via de bruggen van Nijmegen de stad binnenkomen.

Ontdek het gebied

Onze partners

Onze partners over Havenkade
Het is mooi dat we in Havenkade, aan de rand van de binnenstad, een goede mix van sociale huur, middeldure huur en koopappartementen kunnen ontwikkelen. Het wordt een fijne plek om te wonen, stedelijk en duurzaam
Noël Vergunst
Wethouder gemeente Nijmegen

Op de hoogte blijven van ons werk?