Havenkade
NijmegenHet verhaal achter Havenkade
Aan het water van de Nijmeegse Waal, dichtbij het stadscentrum, verrijst een divers en betaalbaar woongebied met de naam Havenkade. Het gebied, dat uit 8 woongebouwen bestaat, biedt een grote verscheidenheid aan woningen, van sociale huur-, tot middeldure huur- en koopappartementen. Havenkade wordt ontwikkeld door BPD in samenwerking met woningcorporaties Talis en Portaal en is onderdeel van een omvangrijke binnenstedelijke gebiedsontwikkeling genaamd Waalfront. In Waalfront zullen tot 2028 ruim 2.000 woningen en voorzieningen worden gerealiseerd.
Havenkade in getallen

Open, toegankelijke leefomgeving
Kenmerkend aan Havenkade is het open en toegankelijke ontwerp. Er is bewust gekozen voor groene binnenterreinen die uitnodigen tot ontmoeting voor bewoners. Het landschapsontwerp laat het binnenterrein vloeiend overgaan in het openbaar gebied op en rondom de dijk. Het stedelijke en duurzame karakter van dit wooncomplex komt onder andere tot uiting op het gebied van mobiliteit. Zo zijn er minder parkeerplaatsen nodig omdat bewoners en omwonenden gebruik kunnen maken van elektrische deelauto's. En er komen riante fietsenstallingvoorzieningen. Met het centraal station binnen handbereik wonen mensen hier straks in het Nijmeegse stadscentrum en hebben ze een uitstekende verbinding naar andere plekken binnen en buiten de stad.
De ontwikkeling van Havenkade
Betaalbaar
Betaalbaar wonen op een toplocatie aan de Waal in Nijmegen. In Havenkade gebeurt het. Ruim 60% van de appartementen is hier betaalbaar, dat wil zeggen bereikbaar voor mensen met een middeninkomen. Een intensieve samenwerking met woningcorporaties Talis en Portaal én een samenwerking met BPD Woningfonds maakt dit mogelijk.
De samenwerking tussen BPD, Talis en Portaal en de diversiteit aan woningen maken dit project uniek. Het geheel is een variatie aan koop, midden- en sociale huur en binnenterreinen die ontmoeting en verbinding mogelijk maken. In Havenkade worden er 38 middeldure appartementen verhuurd via BPD Woningfonds en 164 appartementen zijn sociale huurwoningen. De overige woningen zijn koopappartementen van uiteenlopende prijsklassen.
Om het totale woningaanbod echt samenhang te geven, werkten drie architecten samen. Er is een integraal ontwerp gemaakt van acht woongebouwen rondom een binnenterrein waarbij JURY! Architecten de koop- en middeldure huurappartementen heeft ontworpen en Thijs Asselbergs en Joeri van Ommeren de woongebouwen met sociale huurwoningen. Het is een robuust ensemble dat goed past bij de schaal van de haven en dat de aansluiting zoekt met de achterliggende wijk. Een rijk gedetailleerde baksteenarchitectuur met speelse details vertelt het verhaal van de diverse woningtypes.

Het meest in het oog springende deel van Havenkade is de 70 meter hoge woontoren op de kop van het wooncomplex. Deze markante toren wordt een nieuw herkenningspunt voor mensen die via de bruggen van Nijmegen de stad binnenkomen.
Ontdek het gebied
Zij zeggen dit over Havenkade
Het is mooi dat we in Havenkade, aan de rand van de binnenstad, een goede mix van sociale huur, middeldure huur en koopappartementen kunnen ontwikkelen. Het wordt een fijne plek om te wonen, stedelijk en duurzaam