Project 34/47

De Binckhorst

Den Haag

Het verhaal achter de Binckhorst

Het voormalige bedrijventerrein de Binckhorst transformeert tot gemengd woon-werkgebied met stoere, robuuste uitstraling, die past bij het industriële karakter van de plek. BPD is actief op verschillende locaties. Op Binck Eiland is het voormalige kantoorgebouw van Staatsdrukkerij Sdu getransformeerd tot woongebouw De Binck met 73 bewoonde appartementen. In Binck Kade zijn 113 nieuwe appartementen met bijzondere penthouses en micro-appartementen gerealiseerd. Binck Plaats telt 46 herenhuizen, onder een groen dek komt een centrale parkeervoorziening. Aan de overzijde het water wordt Junopark gerealiseerd. Hier komen circa 1.100 nieuwe woningen en een basisschool. Op plekken waar nog niet wordt gebouwd zet BPD in op placemaking. Onder meer met de muzikale hotspot de Pollux Studio’s, het internationaal bekende Kompaan Bier, de eerste indoor surfpoel van Nederland 24/7 Waves en Bink Base aan de Binckhorstlaan. Hier komen op termijn nieuwe woningen, maar is nu een plek voor virtual reality en gamers first.

De Binckhorst in getallen

130 ha
gebiedsomvang
120
verschillende eigenaren
5.000
woningen in 1e fase
100.000 m2
voor functie werken gepland
Binck Eiland Binckhorst Den Haag Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Stoere stadswijk

Tot 2040 moeten er in Den Haag 50.000 nieuwe woningen bijgebouwd worden. Door transformatie en bouw van meer dan 1.500 woningen in de Binckhorst, draagt BPD bij aan het oplossen van dit grote woningvraagstuk. Op sommige plekken wordt al gewoond of zijn de woningen in aanbouw. Waar nog niet gebouwd kan worden, maakt BPD de Binckhorst in de tussentijd een aantrekkelijke plek om te zijn. Door placemaking, samenwerking met ondernemers en bewoners komt het voormalige bedrijventerrein op een positieve manier op de mental map van inwoners in de Haagse regio. En wordt de stoere stadswijk écht op de kaart gezet.

Met meer dan 1.500 nieuwe woningen in de Binckhorst leveren we een belangrijke bijdrage aan het op peil brengen van de Haagse woningvoorraad
Wicher Mol Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Wicher Mol
Ontwikkelingsmanager
Mail Wicher Mol

De ontwikkeling van de Binckhorst

Juno Park Binckhorst Den Haag Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Binck Eiland Binckhorst Den Haag Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Binck Eiland Binckhorst Den Haag Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Binck Eiland Binckhorst Den Haag Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Binck Eiland Binckhorst Den Haag Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Binck Eiland Binckhorst Den Haag Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de gehele gebiedsontwikkeling van de Binckhorst én in de ontwikkelingen van BPD. In Binck Kade zijn duurzaamheid en betaalbaar wonen op een bijzondere manier gekoppeld in micro-appartementen: de loft box. Ook de slimme ramen van Binck Kade zijn energie-efficiënt, ze besparen 15% energie.

Binck Kade is een duurzaam pareltje. BPD is een van de eerste gebiedsontwikkelaars in Nederland die de SmartWindows van het Delftse bedrijf PHYSEE toepast in de woningen. Met 100% duurzame energie worden de ramen gekoppeld aan slimme zonwering en een slimme thermostaat. Zo kan er heel efficiënt met energie worden omgegaan. In de ramen worden powermodules (zonnecellen), sensoren én zonwering geïntegreerd. In totaal leveren de SmartWindows 1862 Wh/jaar aan duurzame energie op. De micro-appartementen zijn opgebouwd uit prefab-elementen. De duurzame inrichting met onderhoudsarme materialen, restproducten en ramen van driedubbel glas maken de loft box aantrekkelijk voor de kleinere portemonnee.

Integrale aanpak

De Binckhorst is een binnenstedelijke transformatie waar veel partijen betrokken zijn. Alleen door samen te werken kan een succesvolle transformatie tot stand komen. Daarom hebben verschillende marktpartijen zich verenigd in de coöperatieve vereniging We Think Binck, waar Developing Apart Together (DAT) het uitgangspunt is.

Bestaande bedrijvigheid en ondernemers in de Binckhorst ontmoeten nieuwe gebruikers en bewoners. Bewoners, ondernemers, gemeente en verschillende marktpartijen werken samen om een kwalitatief hoogwaardig nieuw stedelijk woon-werkmilieu te realiseren. Samen hebben de marktpartijen van We Think Binck 10 ontwikkelprincipes opgesteld en met de gemeente Den Haag een onderzoek naar duurzame energie gedaan. Deze nieuwe manier van samenwerken tussen publieke en private partijen in de (her)ontwikkeling van een gebied met veel verschillende grondeigenaren noemen we Developing Apart Together (DAT). Iedere partij ontwikkelt op de eigen positie. Het gezamenlijk belang ligt in een kwalitatieve gebiedsontwikkeling van de hele Binckhorst.

Binck Eiland Binckhorst Den Haag Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling

Het voormalige Haagse bedrijventerrein de Binckhorst wordt een stoere gemengde stadswijk waar het industriële verleden voelbaar en herkenbaar blijft.

Ontdek het gebied

Onze partners

Onze partners over De Binckhorst
In 2017 hebben de verschillende gebiedsontwikkelaars die actief zijn op de Binckhorst samen een kwaliteitsagenda voor plotoverstijgende vraagstukken opgesteld. Deze agenda heeft uiteindelijk zijn weerslag gekregen in 10 gedeelde ontwikkelprincipes, die aansluiten aan bij de ambities van de gemeente Den Haag
Erik Martens
Ontwikkelaar Local
Bij de placemakingtrajecten werken wij samen met BPD om van leegstaande panden weer een levendige plek te maken. Onze rol hierbij is drieledig: placemaking, placemanagement en beheer. In de Binckhorst gaat het over experiment, innovatie. Maar ook een beetje rauw
Willemijn de Boer
Directeur en oprichter ANNA Vastgoed & Cultuur

Op de hoogte blijven van ons werk?