Project 25/47

Laan van Spartaan

Amsterdam

Het verhaal achter Laan van Spartaan

Betaalbaar wonen aan de Amsterdamse ring? Het kan. Met als fundament een langjarige samenwerking tussen gemeente, woningcorporatie en BPD wordt in deze voormalige achterstandswijk in het stadsdeel Nieuw-West sinds 2010 gebouwd aan Laan van Spartaan. Een nieuwe stadswijk met een mix van meer dan 1.000 nieuwe woningen, van sociale huurwoningen tot vrije sector huur, zorg- en verpleegwoningen voor ouderen, en woningen voor studenten en topsporters. Er is een breed scala aan gemengde functies – van een klimhal met bar een eetcafé tot kantoren, sportvelden en een zorgsteunpunt. Om wonen op deze plek in de hoofdstad betaalbaar te houden, is gekozen voor een aantal slimme oplossingen waarbij de grond zo efficiënt mogelijk wordt benut.

Laan van Spartaan in getallen

1.612
woningen in totaal
887
sociale huurwoningen
130
middeldure huurwoningen
15
minuten van de Dam
Laan Van Spartaan BPD 001
Efficiënt ruimtegebruik

Een voorbeeld van het zo efficiënt mogelijk benutten van grondoppervlakte in de hoofdstad, is de keuze om zogeheten rug-aan-rugwoningen te verwerken in een deel van het plan. Door gebruik van gemeenschappelijke muren (rug-aan-rug) is minder bouwgrond nodig dan voor de bouw van eenzelfde aantal normale rijtjeshuizen. Hierdoor kan de prijs per m2 woonoppervlak lager blijven en bieden deze woningen een uitstekende woonoplossing voor gezinnen die op andere plekken in de stad nauwelijks aan een betaalbare woning kunnen komen.

Verder is er bezuinigd op het ruimtebeslag door de woningen geen eigen parkeerplaats toe te kennen. Vanwege de leefbaarheid in de wijk komen bewoners ook niet in aanmerking voor een parkeervergunning op straat. Ze kunnen wel een parkeerplaats huren of kopen in een van de parkeergarages in de wijk. Ten slotte vormt het dak van een van de parkeergarages een gezamenlijke binnentuin waar 21 gezinswoningen en 246 appartementen op uit kijken. Door minder eigen grondbezit en het gebruik van een gedeelde buitenruimte kunnen de prijzen van de woningen eveneens betaalbaar worden gehouden.

Een bijzondere woonbuurt in Amsterdam met een mooie mix van wonen, werken, culturele en maatschappelijke voorzieningen, zorg en sport. Iedereen vindt hier z'n plek
Edward Zevenbergen
Edward Zevenbergen
Projectdirecteur
Mail Edward Zevenbergen

De ontwikkeling van Laan van Spartaan

Laan Van Spartaan BPD 002 Binnentuin
Laan Van Spartaan BPD 001
Laan Van Spartaan BPD 004
Laan Van Spartaan BPD 005
Laan Van Spartaan BPD 006
Laan Van Spartaan BPD 000

Naast de rug-aan-rug woningen zijn er in Laan van Spartaan kleine, slim ontworpen tweekamerwoningen vanaf 36 m2 gerealiseerd. Hierdoor is het mogelijk om door te stromen van een studentenwoning naar een starterswoning. In De Tribune – een opvallend gebouw van 200 meter lang en 13 verdiepingen hoog, komen allerlei voorzieningen samen. Zo zijn er onder meer een klimhal met bar en eetcafé, kantoren, een zorgsteunpunt, zorg- en verpleegwoningen voor ouderen, en woningen voor studenten en topsporters. Betaalbaar wonen aangepast aan de (woon)vraag van jong en oud.

De woningen in Laan van Spartaan zijn allemaal voorbereid op een gasloze toekomst. De woningen zijn immers al zonder gasaansluiting gebouwd en beschikken over de nieuwste installaties als het gaat om het verwarmen van een woning en elektriciteit opwekken.

Laan Van Spartaan BPD 006

In de nieuwe stadswijk Laan van Spartaan woon je midden tussen de sportvelden, aan de Erasmusgracht en net buiten de Ring richting de Sloterplas.

Ontdek het gebied

Onze partner

Op de hoogte blijven van ons werk?