Project 17/47

World Food Center

Ede

Het verhaal achter World Food Center

Het voormalige kazerneterrein Maurits-Zuid in Ede wordt de komende jaren getransformeerd tot het World Food Center - dé plek voor consumenten, bedrijven, kennisinstellingen en overheden voor alles op het gebied van voeding. Het World Food Center staat in nauwe verbinding met Universiteit Wageningen, Ede en Food Valley. Het World Food Center wordt een levendig gebied waar wonen, werken en recreëren hand in hand gaan. Het gebied is 28 hectare groot en is aan 1 zijde omgeven door het Sysseltse bos - een uitgestrekt natuurgebied ten oosten van Ede. Tussen de Sysselt en het levendige hart van het World Food Center wordt een woonwijk gebouwd die uit ongeveer 800 woningen bestaat. Het gebied vormt het ideale vestigingsklimaat voor innovatieve (agri-)foodbedrijven, organisaties en kennisinstellingen die samen willen bouwen en werken aan oplossingen voor een gezonde toekomst.

World Food Center in getallen

800
woningen
50.000 m2
commercieel vastgoed
10.000 m2
hotel- en congresfunctie
World Food Center Ede Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Hybride woonwerkomgeving

BPD heeft al meerdere voormalige kazerneterreinen in Ede getransformeerd tot woongebied. Het aandeelhouderschap in World Food Center Development is een logische vervolgstap. Samen met ondernemingen GREEN Real Estate en Van Wijnen vormt BPD de ontwikkelende vennootschap World Food Center Development. Deze vennootschap is verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling, het wonen en de realisatie van het Food Innovation District. 

 

We zijn er trots op dat we op deze unieke, historische locatie een multifunctioneel gebied realiseren waarin wonen, werken en natuur samenkomen
Gonny Doornbos Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Gonny Doornbos
Ontwikkelingsmanager
Mail Gonny Doornbos

De ontwikkeling van World Food Center

World Food Center Ede Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
World Food Center Ede Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
World Food Center Ede Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
World Food Center Ede Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
World Food Center Ede Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
World Food Center Ede Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
World Food Center Ede Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
World Food Center Ede Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling

Een van de eerste te ontwikkelen gebieden van het World Food Center is de woonwijk De Veluwse Proeftuin. Geheel volgens de visie van de gemeente Ede, en de kernwaarden van het World Food Center, wordt dit gebied natuurinclusief ontwikkeld.

De Veluwse Proeftuin wordt een gebied waar luxe wonen, op een bescheiden, pure manier, centraal staat. De nabijgelegen Veluwe en het Sysseltse bos flankeren deze nieuwe wijk. Door gebruik van natuurlijke materialen en kleuren voegen de huizen en appartementen zich in het landschap. In de toekomst maken bewoners hier gebruik van een gemeenschappelijke tuin waar ze fruit, groenten en kruiden kunnen kweken.

Voor een natuurinclusief ontwerp en -bouw worden de mogelijkheden van daken en gevels zo veel mogelijk benut, zodat er groene daken en gevels ontstaan. De appartementengebouwen zijn voorzien van verticale tuinen. In de zomer zorgen deze voor verkoeling, van het gebouw zelf en van de hele wijk. In de wintermaanden houden de verticale tuinen de warmte in het gebouw juist vast. Om de biodiversiteit in het gebied te stimuleren, is er in het ontwerp van de gebouwen rekening gehouden met ruimten waar vogels en insecten zich kunnen nestelen. De groene groeigemeente Ede, die steeds meer inwoners uit de Randstad trekt, heeft hiermee bijzondere nieuwbouw binnen haar grenzen gekregen.

World Food Center Ede Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling

Natuurinclusief (ver)bouwen is een van de specifieke elementen in het World Food Center. De verticale tuinen van het appartementengebouw maken de omgeving nog groener. Bewoners hebben individueel en collectief de mogelijkheid om groenten en fruit te verbouwen. Op deze wijze brengt BPD innovaties naar het grote publiek.

Ontdek het gebied

Onze partners

Multifunctionaliteit staat voorop
We zijn heel blij dat we samen met BPD en van Wijnen op deze unieke locatie zo’n mooie transformatie realiseren. Juist op deze plek komt dat waar Green voor staat bij elkaar: respect voor dat wat er al is, een hybride woon-werk-locatie ontwikkelen die in verbinding staat met de omgeving en een ontwikkeling die antwoord geeft op de veranderende behoeften in de samenleving
Richard Dallinga
CEO Green Real Estate
Het ambitieniveau rondom deze natuurinclusieve ontwikkeling en transformatie ligt hoog. Wonen, werken én beleving worden samengebracht, waarbij actuele thema’s als verantwoord voedsel en de natuur de hoofdrol spelen. De woningen worden letterlijk één met de natuur en het landschap behoudt de hoofdrol. Zo krijgt de historie van deze prachtige plek weer een mooie toekomst: een bruisend nieuw stadsdeel in Ede
Gosse Dousma
Directeur Projectontwikkeling Van Wijnen Noord en Oost

Op de hoogte blijven van ons werk?