Project 25/38

Nieuwe Kadekwartier

Arnhem

Het verhaal achter Nieuwe Kadekwartier

Naast de binnenstad van Arnhem, direct aan de Rijn, ligt een divers gebied dat rijp is voor verandering. Het draagt de naam: Nieuwe Kadekwartier. Dit gebied wordt de komende jaren getransformeerd tot dé nieuwe hotspot van Arnhem, met ruim 800 woningen – waaronder sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen en koopwoningen – en veel ruimte voor werken, creativiteit en horeca. Daarbij blijft de historische betekenis van het gebied behouden. De karakteristieke gebouwen, waaronder De Melkfabriek, vormen het multifunctionele hart van de wijk. Nieuwe Kadekwartier is opgebouwd uit drie deelgebieden. Het meest westelijke deel is de voormalige zuivelfabriek Coberco, die eind 2016 door de Koninklijke FrieslandCampina N.V. officieel overgedragen werd aan BPD. De nieuw te ontwikkelen gebieden Rijnwijk (ten oosten van het voormalige Cobercoterrein) en Gashouderskwartier (ten noorden van de Westervoortsedijk) zijn in de jaren erna ook door BPD verworven.

Nieuwe Kadekwartier in getallen

840
woningen
610
koopwoningen
150
middeldure huurwoningen
80
sociale huurwoningen
Pivot
De nieuwe stadswijk krijgt een stoere, industriële uitstraling, passend bij de historie van de plek.
Wonen aan de Rijn

Gashouderskwartier is het 1e deelproject van Nieuwe Kadekwartier. Op de plek waar vroeger een gasfabriek heeft gestaan, komen in totaal 186 nieuwbouwwoningen, bestaande uit sociale huurwoningen, vrije sector huurwoningen en koopwoningen. De woningen zijn in harmonie met elkaar ontworpen door maar liefst 3 architecten in een stoere en industriële architectuur. In fase 1 worden 31 koopwoningen en 32 middeldure huurwoningen gerealiseerd voor middeninkomens.

Een mooie en unieke kans om aan de Rijn en bij het centrum een veelzijdig en vernieuwend woongebied voor Arnhem en de Arnhemmers te kunnen realiseren
Chretien Van Essen Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Chrétien van Essen
Projectdirecteur
Mail Chrétien van Essen

De ontwikkeling van Nieuwe Kadekwartier

Nieuwe Kadekwartier in beeld

Cagey
Fairy
Pivot
Sprinkly
Nieuwe Kadekwartier
Nieuwe Kadekwartier

De nieuwe stadswijk komt op duurzame wijze tot stand, en blijft ook duurzaam. Zo wordt de nieuwe wijk autoluw gemaakt, ligt het dichtbij (toekomstig) openbaar vervoer en wordt er veel gedaan om een gezonde omgeving te creëren voor bewoners.

Voor een goed ecosysteem in de stad, om droge en natte periodes in de toekomst de baas te kunnen blijven, wordt er gewerkt aan een verbetering van de regenopvang. Dat wordt gedaan door zo veel mogelijk bomen, gras en struiken aan te leggen in dit nieuwe gebied. Bovendien krijgt de stadswijk op deze manier een meer natuurlijke, groene uitstraling.

Cagey

In het Cobercokwartier worden de oude melkfabriek en de bijbehorende schoorsteen van FrieslandCampina behouden. De Melkfabriek vormt het hart van het Cobercokwartier; dit is en blijft een rauwe, industriële en verrassende ontmoetingsplek voor de bewoners. In de grote hallen van de voormalige fabriek wordt plaatsgemaakt voor winkels, horeca, creatieve werkplekken en ondernemingen.

Ontdek het gebied

Onze partners

Zij zeggen dit over Nieuwe Kadekwartier
Het is mooi om te zien dat op deze bijzondere - en voor Arnhem historische - plek vlakbij het stadscentrum nieuwe woningen komen. Dat de gasfabriek, die hier in het verleden heeft gestaan, terugkomt in de naam van de nieuwe buurt, vind ik een goed voorbeeld hoe heden en verleden samen kunnen gaan
Cathelijne Bouwkamp
Wethouder gemeente Arnhem

Op de hoogte blijven van ons werk?