Nieuw kunstwerk Auke de Vries in Park070

Op 27 juni is het kunstwerk van Auke de Vries (1937) in de vijver van Park070 in Leidschendam-Voorburg onthuld. Een bijzonder moment, want met de plaatsing van dit prachtige beeld worden landschap en architectuur op unieke wijze verbonden. De Vries wil met de sculptuur de ruimte bedwingen en ‘aanraken'. BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling is opdrachtgever van het kunstwerk en het is door een bijdrage van het Mondriaanfonds mede mogelijk gemaakt.
Kunstwerk Auke De Vries Park 070 Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Ontwerp

Het kleurrijke, verticale kunstwerk is zo geplaatst in de vijver dat het zichtbaar is van vele kanten. Auke de Vries: 'De vormen proberen, als het ware, naar boven te klimmen. Verdringen elkaar, duwen elkaar opzij, vechten elkaar de tent uit. Dit eindigt tenslotte in een tovenaarshoed. Het is een wonderlijk krachtenspel, maar het is ook de levendigheid die het kunstwerk overeind houdt.' De gebiedsontwikkelaar van Park070 (BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling), nodigde bewoners van Park070 en omwonenden uit voor de onthulling van de sculptuur. Verder waren wethouders en betrokkenen van de gemeente Leidschendam- Voorburg, projectteamleden van BPD en de kunstenaar zelf aanwezig. Wethouders Astrid van Eekelen en Marcel Belt onthulden de sculptuur. Wethouder Belt zegt enthousiast: 'We zijn ontzettend blij met het kunstwerk van de gerenommeerde kunstenaar Auke de Vries bij het duurzame Park070, ontwikkelt dankzij projectontwikkelaar BPD. De Loo Zone waar het kunstwerk in staat, is een belangrijke groene zone in de gemeente. We zijn bezig dit langgerekte park te versterken met meer ruimte voor groen, recreatie, sport, kunstbeleving en natuurwaarde. Dit verrassende kunstwerk draagt hier zeker aan bij!'

Verleden en heden verweven

Park070 is gerealiseerd op de fundamenten van het voormalig CBS-kantoor. Bij de herontwikkeling is nadrukkelijk de verbinding gezocht met de bijzondere geschiedenis van het CBS-gebouw en het gebied. Theo van der Plas, Senior Ontwikkelingsmanager bij BPD: 'Park 't Loo is een bijzondere, openbaar toegankelijke plek in Voorburg. Waar ooit een 65.000 m² groot voormalig rijkskantoor stond, hebben wij deze 3 km lange groenstrook én prachtig eigentijdse, autovrije woonwijk kunnen ontwikkelen met 229 woningen. Voormalige overheidsgebouwen uit de vorige eeuw hadden vaak kunstwerken die speciaal voor die locatie waren ontworpen. Bij de ontwikkeling van Park070 hebben wij ons door dat principe laten leiden. Het is echt uniek dat we kunstenaar Auke de Vries bereid hebben gevonden om op geheel eigenwijze opnieuw een kunstwerk te laten ontwerpen. We zijn trots dat we een werk van deze wereldberoemde kunstenaar mogen aanbieden aan de gemeente Leidschendam-Voorburg, en we hopen dan ook dat zij dit als een goede huisvader zullen beheren en onderhouden.' Tijdens de bouw van het CBS-gebouw in de jaren 70 zijn in en rond het kantoor een aantal kunstopdrachten gerealiseerd, waaronder twee werken van Auke de Vries. BPD is in een vroeg stadium in gesprek gegaan met De Vries. Gezamenlijk is besloten om de bestaande werken niet terug te plaatsen, maar een nieuwe opdracht te verstrekken voor Park070. Het nieuwe kunstwerk is ontworpen in relatie tot het nieuwe plan en de bestaande omgeving, in nauwe afstemming met de gemeente Leidschendam-Voorburg, de architect en de landschapsarchitect.

Final Touch Na Plaatsing Kunstwerk

Waarom investeren in kunst en cultuur?

Sharon Oldenkotte-Vrolijk, directeur Kunst & Cultuur van BPD: 'Al sinds de oprichting van BPD in 1946 zijn kunst en cultuur op uiteenlopende manieren verbonden aan ons bedrijf. Kunst heeft veel verschillende rollen in onze samenleving. Het geeft identiteit aan een plek, omdat het iets vertelt over de locatie en zorgt voor verbinding op allerlei niveaus. Prachtig dat we in Park070 opnieuw zoveel meerwaarde kunnen creëren, waarbij we verder kijken dan het huis, de straat en de buurt.'

Over Auke de Vries

Auke de Vries maakte vanaf de jaren zeventig al metalen sculpturen. Zijn beelden zijn lichte, abstracte constructies opgebouwd uit geometrische vormen, die lijken te zweven: lijnen, kegels, kubussen, cilinders en vlakken. De beelden in de openbare ruimte van Auke de Vries zijn inmiddels landmarks geworden in steden als Amsterdam, Barcelona, Hannover, Maagdenburg, Ludwigsburg, en Wakefield in Yorkshire en opnieuw Leidschendam-Voorburg. BPD en de gemeente zijn vereerd dat Auke de Vries zich opnieuw aan dit gebied verbonden heeft.

Op de hoogte blijven van ons werk?