Burgerweeshuis neemt deel aan Open Monumentendag 2023 in Amsterdam

De 37e editie van Open Monumentendag vindt plaats op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 met als thema ‘ontmoetingsplekken’. Het Burgerweeshuis in Amsterdam maakt deel uit van het programma en is vrij te bezoeken. Het gebouw was zeer vernieuwend in de naoorlogse periode en geldt nog steeds als een icoon van de architectuur.

Het thema van deze editie van Open Monumentendag is ‘ontmoetingsplekken’. De stad heeft door de eeuwen heen talloze memorabele plekken gekend waar Amsterdammers samenkomen, verhalen delen en connecties maken. Van kerk tot club, bank tot stadsarchief en van industrieel pand tot atelier. Het ontwerp van Aldo van Eyck voor het Burgerweeshuis is gericht op ontmoeting. Van Eyck ontwierp het gebouw namelijk als een kleine stad met binnenstraten met daaraan paviljoens. Deze binnenstraten dienden als ontmoetingsplek voor de kinderen, net als de openbare ruimte dat is in een echte stad. Ook ontwierp hij in en om het gebouw vele speelplekken en zitjes waar de kinderen samen konden komen. Daarnaast was het voor de kinderen die in het weeshuis woonden ook mogelijk om vriendjes en vriendinnetjes mee te nemen. Hiermee is het deelname van het Burgerweeshuis passend in deze editie van de Open Monumentendag.

Spiegel Van De Hemel Andre Volten Burgerweeshuis Bpd Bouwfonds Gebiedsontikkeling
Spiegel van de Hemel van André Volten in de tuin van het Burgerweeshuis

Lezingen, rondleiding en nog veel meer

De monumenten die gratis hun deuren openen tijdens Open Monumentendag Amsterdam laten zien hoe je op verschillende manieren naar ontmoetingsplekken kunt kijken. Tijdens het weekend van 9 en 10 september zijn niet alleen monumenten te bezoeken maar is er ook een origineel programma met lezingen, rondleidingen door juniorgidsen en nog veel meer. Tussen 10:00 en 17:00 uur zijn er doorlopend rondleidingen in het Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad 1 in Amsterdam.

Lees meer over Open Monumentendag in Amsterdam

Op de hoogte blijven van ons werk?