BPD wint SKG Award voor duurzame gebiedsontwikkeling met Proeftuin Erasmusveld

Proeftuin Erasmusveld in Den Haag is de winnaar van de SKG Award 2021. Deze prijs voor duurzame gebiedsontwikkeling werd uitgereikt tijdens het online jaarcongres van de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling. Het gebied dat BPD samen met de gemeente ontwikkelt, heeft volgens de jury een voorbeeldfunctie voor toekomstige gebiedsontwikkelingen.

De SKG Award, een initiatief van de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling, is bedoeld voor gebiedsgerichte ontwikkelingen met een duurzame, integrale visie. De vijfkoppige jury, onder voorzitterschap van hoogleraar gebiedsontwikkeling Co Verdaas, besloot de award dit jaar toe te kennen aan 2 gebiedsontwikkelingen: Rhapsody in Amsterdam en Proeftuin Erasmusveld in Den Haag. De vakjury prijst met haar keuze twee totaal verschillende duurzame gebiedsontwikkelingen. Voor Rhapsody geldt dat dit verdichtingsproject in Amsterdam 'getuigt van een moedige aanpak'. De jury prijst Proeftuin Erasmusveld omdat 'alle vinkjes van duurzaamheid ook daadwerkelijk worden aangetikt.' 

Bpd Duurzame Gebiedsontwikkeling Skg Award 2021 000
Bas Kalter met de SKG Award 2021
Duurzame ontwikkeling van Proeftuin Erasmusveld

‘Proeftuin Erasmusveld is een wijk die op alle fronten goed op de huidige én toekomstige behoeften van de maatschappij is ingericht,’ zo vat ontwikkelingsmanager Bas Kalter het samen. ‘Bijvoorbeeld hoe we omgaan met klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen, groen en waterrijk wonen, energietransitie, gezondheid, mobiliteit en sociale duurzaamheid.’ De duurzame aanpak van Proeftuin Erasmusveld is al ver voor de bouw gestart, met een échte proeftuin waar geëxperimenteerd is met duurzame vormen van wonen en leven. De lessen die daar in het klein zijn geleerd worden nu in het groot toegepast.

SKG op bezoek bij Proeftuin Erasmusveld

Voorafgaand aan het jaarcongres ging SKG naar Den Haag en vroeg aan Bas Kalter wat Proeftuin Erasmusveld volgens hem bijzonder maakt.

Op de hoogte blijven?